Beton platen stucen

Van betonplaten zelf een wand maken.

Uitleg hoe je op een goedkope manier een mooie onderhoudsvrije betonwand creëer.

De voordelen van beton zijn:

  • Sterk materiaal
  • Ontbrandbaar
  • Duurzaam (rot nauwelijks)
  • Geen onderhoud
  • Inbraakwerend

Zelf betonplaten en betonbalken maken.

Maak eerst de mallen van betonplex

Voor het maken van de palen. Schroef de mal van betonplex materiaal in elkaar. Smeer de binnenzijde in met boorolie (dit om de mal na droging makkelijker te verwijderen) en stort daarna met 4 betonijzers van 6 mm het cement erin. Na 3 dagen de mal demonteren met schroeven. Vergeet niet een M10 RVS draadeind van 25 cm mee te storten aan de kop zijn kant. Hier kan je later een balk aan vastmaken.
Voor de platen van 3 cm dik maak je ook een mal van betonplex. Na de mal ingesmeerd te hebben met siliconen spray of boorolie stort je de beton. Leg in bij iedere storting 3 betonijzers van 6 mm dik. Na 3 dagen droging de mal omgekeerd op een vlakke ondergrond leggen en deze legen.
RVS draadeind m10 x250
Betonpaal stortmal
Klik voor tekening. (pdf versie)

Doorsnede van een mal om betonpalen te maken. Aan de uiteinden zit een kopplaatje. Met 1 x een RVS draadeind M10 x250 mm (met 2 moeren en daartussen een plaatring in het beton)

Onder (opstelling) voorbeeld voor stort variaties van betonpalen van een achterwand. D.m.v. latten in de mal te verwisselen.
Betonpaal variaties. met 4 betonijzers 6 mm x 2750 mm erin verwerkt

Beton maken

mengvolgorde

Handig is dan om de verhouding simpel te laten zoals bij de 1:2:3 verhouding: 1 emmer portlandcement – 2 emmers metselzand – 3 emmers grind.

Het makkelijks is om gewoon een speciekuip te gebruiken. Dit omdat de hoeveelheden per beton storting gering is. (Max 35kg)

  • Stap 1: Meng (d.m.v. de kuip scheef te draaien) het metselzand en grind tot dat alles goed gemixt is.
  • Stap 2: Doe een stofkapje voor je mond en zet een veiligheidsbril op. Voeg het cement toe en mix het door de kuip scheef te draaien tot er een gelijkmatige massa ontstaat.
  • Stap 3: Tot slot, voeg het water toe en meng het met een specie troffel. Als het mengsel teveel water bevat, voeg dan extra cement, zand en grind toe in de juiste verhouding

Je kan natuurlijk ook kant en klare betonmortel kopen, dit is iets duurder.

Reken per stort van betonplaat 2 a 3 dagen droogtijd. Voorbereiding: 1 uurtje per dag per plaat en/of balk.

Nadat je alle platen en palen gestort hebt kan de montage beginnen.
Plaats onder de onderzijde van alle platen in de aarde oude 30×30 betontegels en boor 6 mm gaten in de palen aan de bovenzijde van iedere plaat en sla hier een stukje 6 mm betonijzer (je hebt dan ook een mooie vulnaad voor cement later) zodat de platen niet gaan zakken.
De buitenzijde van deze deur is gemaakt met een aluminium T-profiel 45x45x45 rondom. zodat hier het bekledings materiaal in kan.

Om het slot stevig te monteren zijn er 2 draadeinden M12 bijgezet. Aan de voorzijde zit een tapgat voor een RVS verzonken m5 schroef.
Graaf in de aarde oude betontegels en laat het geheel daar op rusten. Met betonboor 6 mm gaten in palen boren en daar 6x 180 mm betonijzers in slaan waar de platen op rusten.
Breng een voorstrijk middel tussen de naden en op alle beton aan. (ook nodig voor het stucwerk van de platen) Smeer daarna met cement de naden dicht.
Betonwand
Smeer het stuc materiaal de platen met buitenstuc
U kunt hier alle gewenste kleuren voor nemen. Ik heb gekozen voor de natuurlijke uitstraling kleur zand. Voor de afwerking gebruikte ik rubber handschoenen., en maakte cirkelvormige bewegingen. Na 20 min droogtijd) Test dit eerst zelf even.
Voorbeeld van hoe je een plaatje maak. Hier gebruiken ze wel erg veel water wat de plaat bros maakt.
Voor de bekleding van de deur kan je qboard gebruiken